21.08.2024
Türkeli
Tokanak Şaban Turhal
Neden Sinop ilimiz mahrum bir bölgede acaba? İktidara yüzde 70 oy vermesinin bedelini mi ödüyor? Yolların içler acısı durumu yıllardır değişmiyor. Sahil yolunu bir türlü beceremediler. Bir örnek vermek gerekirse, ta Münih'ten Sinop sınırına gelene kadar hiçbir sorun yaşamadık, fakat Türkeli’den Sinop’a gidip gelirken yaşadıklarımız tam bir felaketti. Biricik kızımın düğün alışverişleri için Türkeli’den Sinop’a gidip geldik, iki gün boyunca kendimize gelemedik. Şimdilik bu kadar yeter deyip, asıl konuma geçeyim.
Türkiye’nin dört bir yanındaki küçük ilçeler, özellikle yaz aylarında nüfuslarında ani artışlar yaşar. Türkeli ilçesinin hikayesi, bu durumun nasıl ciddi bir sorun yaratabileceğini gözler önüne seriyor. Sadece 6 bin nüfusu olan Türkeli, köyleriyle birlikte 13 bine ulaşan bir nüfusa sahip. Ancak bu köyler, ilçeye o kadar yakın ki, köylüler aslında ilçe merkezinde yaşıyor. Resmi ikametleri köylerde olmasına rağmen, hayatlarının çoğunu ilçe merkezinde geçiriyorlar. Bu durum, ilginç bir paradoks yaratıyor.
Yaz aylarında ise bu küçük ilçeye bir göç dalgası yaşanıyor. Başka illerde yaşayan gurbetçiler, tatillerini geçirmek için Türkeli’ye akın ediyor ve nüfus aniden 50-60 bin civarına çıkıyor. İlçe belediyesi, sadece 6 bin kişilik nüfusa hizmet vermek için değil, yazın bu geçici ama büyük nüfusa da hizmet etmek zorunda kalıyor. Ancak işin püf noktası burada yatıyor: Türkeli’ye hizmet için İller Bankası’ndan gelen kaynak, sadece resmi olarak 6 bin kişilik nüfusa göre hesaplanıyor.
Bu durumda, Türkeli Belediyesi ciddi bir mali sıkıntı içerisine giriyor. Altyapı, temizlik, güvenlik ve diğer kamu hizmetlerini bu devasa yazlık nüfusa sunmak, mevcut bütçenin çok ötesinde bir yük getiriyor. Belediye, işçilere maaş ödemekte zorlanıyor, yeni projeler hayata geçirilemiyor, mevcut hizmetler ise aksıyor. Tüm bunlar, ilçenin sakinleri için büyük bir sorun teşkil ediyor.
Bu sorunu çözmek için, İller Bankası’nın nüfus dalgalanmalarını göz önünde bulunduran esnek bir finansman modeli geliştirmesi gerektiği açık. Sadece Türkeli gibi gurbetçisi bol olan ilçelerde değil, bu tür mevsimsel nüfus artışlarının yaşandığı tüm yerlerde benzer bir yaklaşım uygulanmalıdır. Aksi halde, yaz aylarında ilçe belediyeleri üzerinde oluşan bu mali yük, hizmet kalitesini düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda uzun vadede belediyelerin sürdürülebilirliğini de tehlikeye atacaktır.
Tabii ki, belediye başkanlarının becerikli olup olmadığına ilçe halkı karar verir. Burada asıl mesele, sistemdeki yanlışlıkların tespit edilmesidir. Türkeli’de yaşanan bu durum, sadece yerel yönetimlerin değil, aynı zamanda merkezi yönetim ve finansal yapıların da gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor. Belediye başkanlarının performansı elbette halk tarafından değerlendirilir; ancak mevcut sistemin getirdiği yüklerin ve sınırların ötesinde, bu yapısal sorunun çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Aksi takdirde, yaz mevsimi, küçük ilçeler için büyük bir kabusa dönüşebilir.
Kent merkezinde alt yapı komple yapıldı su dogalgaz kanalizasyon gider derken ayrı ayrı kazılar ve çalışmalar yaşandı bunları yaparken bile homur homur edildi acaba bundan önce kaç yıl önce yapıldı duzeltildi adam cansuyunu verince bütün eski su boruları ve hatları patladı alt yapı çalışmaları yapılınca yok tozdu yok çamur oldu yan battı çamura yattı bi dünya laf edildi bu sezon alt yapı bittiğinde asfaltlama yapılsaydı ne olacaktı cadde tekrardan yarilip kazilip 40cm ye yakın yolu indirceklerdi kot ayarı yapilip asfaltlama yapılacaktı eleştiri ne olacaktı yaz ayında yapılacak ismi tam tarihini buldu caddeler sokaklar perişan yaz ayında yapılacak ismi diye gene biton edebiyat yapılacaktı hadi onları geçtim 9.aydan sonra asfalt calismasi başlayınca görecem ben turkelini gene edebiyat öğretmenleri çıkacak internetlere bu yapılan ve yapılacak calisma 3 5 aylık calisma değil bunun yağmuru çamuru havası suyu iklimi yazı gurbetcisi sezonu var ha diyince olmuyor
Halkin degil yandasin sesisin sen. Bu kadar anlayisi eski belediyelere neden göstermedin?
Verilen oyları halk değilde uzaylılar mı verdi acaba körmü oldunuz oy verirken. Vicdanınız nasıl rahatmı su akmadığı her gun beddua ettim oy verenlere
Ben 40 yasindayım nerdeyse hersene köye gider gelirim türkeli nin icinde yılanlığa giden yol 40 senedir aynı çukurlar bile degismiyo
3sene önce sel felaketi Allah korudu fakat türkeli ilcesinde çok büyük sorunlar var hiç bı çalışma yok yollarımız coook kotü arabam pert bu şekilde olursa bir daha gelmicem ben sel olan diğer ilçelere gittim abans bozkurt gibi mükemmel olmuş oralar
Bu seferki rezil tatilimizden sonra insallah seneye türkeline gelmeyeceğiz savaş gazzedemi? Türkelindemi belli değil
Yani iyi güzel hoş yazmışsınızda sorunun sadece maddiyatta takılı kalmadığı gözle görülür açık ve net. Artık arabayı geçtim ilçe'de bebek arabasıyla ilerleyemiyorsunuz, lastik firmalarınada bir önerim olacak buradan gelin türkelinde lastiklerinizi test edin burda birşey olmazsa hiçbiryerde olmaz
Türkeli sadece yatırımlara hazırlıksız yakalandı ve işi aceleye getirip ikinci üçüncü kazma vurmak istemiyor belediye bu da zaman alacak.
Türkeli sen bir şeyler bahsetmiş siniz. Maddi durumunda hiç sıkıntı olmayan ilçeyi içler acısı durumda göstermiş siniz. 14000 dediğiniz nüfusun imamlar, öğretmenlerle birlikte en az 450 si memur ortalama üç kişiye baksa bu memur 1300 kişinin maddi sıkıntısı yok en az200 esnaf deseniz 300 de çalışanı çarpı üç 1500 zaten şimdiden 2800 kişinin maddi sıkıntısı tok demektir, emeklisi yevmiyecisi ile türkelide gün içerisinde kahvehanelerde ki insan sayısı 300 ü geçmiyor kimse yük altında gibi görünmüyor. Çok zor durumda olanların sayısını da kaymakamlık yardımlarına bakılırsa o kadar çok yok gibi. Gerçek bir sıkıntımız var, dertlenmeyen bir halkımız var sadece, Türkeli esnafı türkeliden kaçmaya başladı parayı bulan dışarı çikiyor o sıkıntı binadan başka dışardan gelen turistleri buyur edecek bir yerleşim göremedim, yollar konusunda da gelen sene Sinop geneline gelen 24 milyar lira yatırım zamanla zemine yayılıyor. O paraya biraz ön hazırlıksız yakalandığı için sıkıntılı bir programlama sürec
Cok basit ve sig düsünce ile yazilmis. Ilcenin sorunlarini sadece maddiyata baglamis. Halbuki paraya bogsan burayi yine diger ilcelere orantida cok daha basarisiz oluruz. Zira ilce insaninin nasibetsizligi en büyük engellerin basinda geliyor. Ilceye iki sene tatilciler gelmese, tatilcilere bu ilceyi nasil cazip hale getiririz diye yazi yazardin herhalde.
Türkeli Belediyesi ve bölg e Türkiye'de emsali olmayan bir durum Bugün itibarıyla Türkeli ilçemiz tam bir perişan tam bir unutulmuş terk edilmiş görüntü kabul edilemez bir durum Şaban Turhal Bey sizi tebrik ediyorum teşekkür ediyorum bu konuda duyarlı olmanız bir yazıyı kaleme almanız çok önemli Türkeli halkı kadar duyarsız bir toplum henüz Dünya üzerinde yok.... Türkeli ilçesi Karadeniz'in değil Türkiye'nin en güzel ilçesi olduğu kesin ama maalesef Türkiye'nin şu anda en kötü ve yaşanma olayında yaşanılamaz bir durumda... Şaban Bey sizleri tekrar tebrik ediyor ilçemize bekleriz Seneye belki biraz düzeliriz sizi bu sene çok üzdük yorduk moralimizi bozduk yine de bu memlekete geliyorsunuz Size helal olsun..
Gecmisteki Belediye Baskanlari ayni sorunlari yasiyordu. Ama hic böyle anlayis dilenmediniz. Sasdik kaldik.
Tabi ki bu durum sadece ve sadece Türkelide olusuyor degil mi canim?! Diger ilcelerde nufus hep ayni kaliyor yaz ve kis. Ayancik ve Catalzeytinde Köylü asla ilce ye inmez 365 gün daglarda yasar ve otlanir. Bi dur bakalim. Digerleri nasil verebiliyor peki adam gibi hizmeti ?! ayni iller bankasindan nufusa göre aldigi para ile?! Eger gercekleri arastirip yazmis olsaydin bilirdin ki.....gurbetci gelmeden ayni hizmetsizlik vardi ve gurbetci gidince ayni hizmetsizlik devam edecek. Oy ugruna Gereginden fazla kadrolu isci alirsan ve o iscilere maas veremiyorsan onlara emir dahi veremezsin. Kalk sen yap dedi dozer operatorü gözümün önünde Veysele. Sen önce iki aylik maaśimi ver dedi. Sonra hizmet bekle dur....yazin 50 - 60 bin kiśi gelmese ayvayi yerdi Türkeli.