TÜRKELİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
DÜNYA AŞI HAFTASI
"HER YAŞIN BİR AŞISI VAR"
Aşı Nedir?
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.
Aşılar Hangi Hastalıklardan Korur?
DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, hepatit A aşısı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığından, Doğumsal Kızamıkçık Sendromu ve kabakulaktan, konjuge pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur.
Kimler Aşılanmalıdır?
Bütün çocuklar doğar doğmaz çocukluk çağı aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Ancak aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle genç, yetişkin ve ileri yaş grubundaki kimseler de bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bunların dışında da hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edeceklerin ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırması önerilmektedir.
Aşılar Nerede Uygulanır? Aşı Ücretli Midir?
Aşı takviminde yer alan aşılar çocukluk yaş gruplarına kayıtlı oldukları aile hekimlerince, okul çağındaki çocuklara Toplum Sağlığı Merkezleri ve/veya kayıtlı oldukları aile hekimlerince uygulanmaktadır. Ayrıca yaş, meslek veya hastalıkları nedeniyle risk altındaki gruplarında kayıtlı oldukları aile hekimleri ve bazı hastaneler tarafından aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır.