Bir Türkeli Türküsü olan, eskilerden sıkça duyduğumuz "Ayandon'dan Ay Doğdu" türküsünün sözleri ve hikayesi şu şekildedir.
Ayandon'dan ay doğdu,
Ben sandım sabah oldu,
İstefan'ın önünde,
Oğlum Sabri kayboldu.
Denizde kum kaynıyor,
Sabri'm yelken bağlıyor,
Oturmuş güverteye,
Gencim diye ağlıyor.
Beklerim gelir diye,
Dalgalar erir diye,
Güneş doğdu gün battı,
Nerdesin yavrum yine.
Ayandon'a (Türkeli) bağlı Gündoğdu köyü Kirtoz mahallesinde yaşayan ve evlilik hazırlıkları yapan Sabri adında genç, yelkenli bir gemiye atlayıp, Ayancık ilçesine düğün alışverişine gider. Dönüşte denizde bir fırtına çıkar ve İstefan limanına sığınmaya çalışır. Ancak bir türlü yetişemez ve denizde kaybolup gider. Günlerce Kirtoz kıyılarında oğlu Sabri'yi bekleyen annesi, sonunda bu ağıtı yakar.
Dilden dile dolaşarak bu günlere gelen bu türkü, yerel sanatçılar tarafından değerlendirilerek, okunabilir, Türkeli için dinlenilen ilk türkü unvanı kazanabilir.
Kaynak: Turan Gökmenoğlu
Türkeli gecmisiyle zaten en güzel ilcelerimizden biri ilerleme var fakat konuttan ziyade daha cok is sahalari olmali genclerimizin cogu yurt disinda is olursa as olursa belki bir cok yörede oldugu gibi geride dönüsü basarabiliriz hic olmazsa yurt icinde gurbetcilik yapanlari düsünün ben dahil türkelinde veya köyde oturacak kadar evimiz var ayni parayi kazanma imkanida olsa niye gurbette birde kira var alisverisde pahali kendim meyve sebzede üretirim az veya cok niye cekeyim gurbeti cocuklarim ayni egitimi alirsa anne babalar ayni para kazanma imkani olsa sadece tas bina deyil birazda manzara Allah vermis zaten deniz var kum var doga var orman yesillik hepsi bizim un var yag var seker var Allah rizasi icin birileride ciksin helva yapsin bir zahmet