Her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan "Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" için 07-13 Ocak 2018 tarihleri arasında Verem Hastalığı ile mücadele etmek amacıyla halkı bilinçlendirme çalışmaları düzenlenmektedir.
Verem "Mycobacterium tuberculasis" isimli basilin oluşturduğu, tüm organları (özellikle akciğer, lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vs.) tutulabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmazse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Verem mikrobu güneş görmeyen yerlerde saatlerce kalabilir.
Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların %10'unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının orataya çıktığı düşünülmektedir. Tüberküloz (TB) erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmekte olup, çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkenleri tutmaktadır.
Verem basilinin kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen akciğer ve gırtlak (larenks) veremi olan hastaların öksürme, hapşırma gibi solunum yolu işlevleri sonucunda bulaşmaktadır. Hastalık öksürme, balgam, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı, göğüs-sırt ağrısı, kan tükürme gibi belirtilerle kendini gösterir.
Verem tanısında kullanılan deri testi (TDT) vücutta mikrobun varlığını gösterir. Akciğer filmi, balgam kültürü, hastalığın belirli belirtileri ile doktorun konu hakkındaki değerlendirmesi sonucunda kesin tanı konulabir.
Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarı ile tedavi ile edilebilmektedir. Ülkemizde vrem ilaçları verem savaşı dispansellerinde ücretsiz olarak verilmektedir. Dört veya beş ilaçla 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması esastır. İlaçların bir gün bile aksaltılmaması gereklidir.
Hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı partikülleri seyreltir, bulaşma ihtimalini azaltır. Odanın güneş görmesi, ortamdaki basilleri öldürür. Hastanın bulaştırıcılığı kaybolana kadar ayrı bir odada kalması uygundur. Öksürürken ağzı kapatmak, sık sık elleri yıkamak, sigara içmemek yanında içilmesine izin vermemek, düzenli ve dengeli beslenmek veren hastalığından korunmak için yapılacak başlıca işlemlerdendir.
"Hedefimiz, Veremsiz Bir Türkiye ve Dünya"
TÜRKELİ AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ