Salep bitkisi; ormanlık ve çayırlık yerlerde, dağlık bölgelerde, güneşli yada gölge yerlerde, ülkemizde her bölgee ve her iklimde kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Asıl adı “Salep Orkidesi”dir.
Severek tükettiğimiz Dondurmanın ana malzemesidir, birçok alanda kullanılır. Salep bitkisi, soğuk ve kireçli toprakları sever. Deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar yetişir. Salep Orkideleri Eylül ayında ekilir. Nisan ile Haziran ayları arasında çiçek açar ve yumurta toplanır.
Salep: Bahçenizde, balkonunuzda saksılar içinde yetiştirilip kendi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bu bitkilerin iki yumrusu bulunur. Bunlardan birisi ana yumrudur ve o senenin gövdesini verir. Diğeriyse gençtir. (Kardes yumru) ve gelecek yılın yumrusunu verir. Salep elde edilen türlerin hepsi yumruludur. Daha çok kireçli topraklar sever. Ormanlık bölgelerdeki salep yumruları iri olur. Salep bitkisi fazla su sevmez. Bu nedenle ekim yerlerini tümsek hale getirmek gerekir. Ayrıca dikilecek toprağa yanmış hayvan gübresi ile kum karıştırmak, yumruların iriliğini ve sayısını arttırır. Suni gübreyi sevmez, kesinlikle tavsiye edilmez. Ekimi, patates eker gibi yapılır. Amatör anlamda yetiştiricilikte 10 santimetre ara ile yumru veya fide ekimi yapılır. Suni gübre ve aşırı sulama yapıldığı sürece belirli bir hastalığı yoktur. En büyük düşmanı köstebek ve domuzdur. Hasat yapılırken mutlaka gelecek yıla bir yumru bırakılır.Diğerleri alınır.
Değerli Çiftçiler;
Hep sorulur, salep tohumunu nereden temin edebiliriz diye, benim de merakımı çekti ve bir araştırma yaptım. Samsun ili 19 Mayıs ilçesinde salep yetiştiriciliği yapan çiftçi kuruluşlarına eriştim. Oradan bilgiler aldım ve salep fidesi temin edebileceğimi öğrendim.
Şimdi; şuan itibariyle fide temin edebiliyoruz fide….1TL 1m² alana 100 ila 200 adet fide dikiliyormuş, sık dikilmesi, otlu büyümesi ve mayıs, haziran aylarında da hasat edilmesi gerekiyor imiş.
Bu konuda daha fazla bilgi almak isteyenler benimle irtibata geçsinler. Telefon numaranı verebilir, birlikte irtibat kurabiliriz.
Şunu da belirteyim, yetiştiriciliğe başlanıldığı zaman, ne kadar alanda ve hangi tarlasında yetiştiricilik yaptığını İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirme zorunluluğu varmış, çünkü toplamak yasak olduğu alan, ürettiğini rahat satabilmesi açısından önemli dediler.
İlgilenler olursa geç kalmadan, hazır fide varken biran önce başlamaları kendi menfaatleri için bulunmaz bir fırsattır.
Her türlü yardıma hazır olduğumu bilmenizi isterim.
Saygılarımla.
Güzel bir araştırma tebrikler