Sonbaharda havaların soğuması ile ağaçlar yapraklarını dökerler, vejetatif gelişmesini tamamlayarak kış dinlenmesine geçerler. Bu durum, havalar ısınıp, gözlerin patlama devresine kadar devam eder. Dinlenme döneminde bahçemizde bulunan hastalık ve zararlı etmenleri, toprağın 15 cm altında, ağacın gövde, dallarında, çatlak ve kabukların altlarında, yere dökülen yaprak ve meyve üzerinde kuruyan dal ve sürgünler üzerinde geçirirler. Yumuşak çekirdeklerin en önemli hastalıklarından olan karaleke, sanjöze kabuklu biti, virgül kabuklu biti, erik koşnili, kahverengi örümcek, yaprak bitleri, ağ kurdu, yaprak büken, armut yaprak uyuzu, dal kanseri, elma iç kurdu gibi hastalık ve zararlıları ağaçlarımızdan uzaklaştırmak için mutlaka kış ilaçlaması yapılması gerekmektedir.
Ayrıca ağaç diplerinde dökülen yaprakların ve meyvelerin toplanması, yabancı otların çapalanmak suretiyle yok edilmesi de gerekmektedir. Eğer fidan dipleri otlu bırakılırsa, otlar içerisinde kışı geçiren fareler ağaç köklerini kemirerek zarar verebilirler.
Eğer ağaçlarımızda kış budaması yapacaksak, budama yaptıktan sonra, budanmış dalları toplayıp, uzaklaştırmak derin budamalarda budama alanını macunla kapatmak öneriler arasındadır.
Peki; ilaçlamayı ne zaman ve nasıl yapacağız;
İlaçlama; Meyveler yapraklarını döktüğü zamanki Kasım ayı 15 ila 30’u arası bir zamanda (Göztaşı+Sanmemiş Kireç) hazır bordo bulamacı (Bakır Sülfat) ile kış ilaçlamasında 15 litre suya 2 su bardağı (yaklaşık 150 gram) şeklinde açık bir havada ağacın dalları ve gövdesi tümüyle ilaçlanır. Bu ağaca gömlek giydirmektir. Hem ağaç üzerindeki hastalık ve zararlıları yok etmiş oluruz, hemde ağaca bulaşmasını önlemiş oluruz. Ayrıca ağaç gövdelerinde yosunlaşmayı da önleriz.
Değerli çiftçi kardeşlerim. Sen yıllarda meyve ağaçlarında hastalık ve zararlılar gözle görülü şekilde artış gösterdi. Doğamız kirlendikçe bu süreç devam edecek gibi görülüyor. Bu nedenle kış ilaçlaması büyük önem arz etmektedir. Bunu yapalım. Bir de erken ilkbaharda Şubat sonu, Mart başı gibi yani tomurcuklar yaratıldığında bu ilacı bir kez daha uygulamakta yarar vardır.
İlkbaharda yapılan ilaçlama, ağaçların geç uyanmalarını sağlayacak ve don olayından korumuş olacaktır.
Hoşçakalın, saygılarımla.
işimi görecekk teşekkürler