Arıcı arkadaş;
Arılarınla yılbaşından bu yana ilgilendin. Onları besledin, ilaçladın, Bal’a hazırladın. Azıyla, çoğuyla ballarını aldın. Ama işin bitmedi. “Ben bunun ballarını aldım. Ne halleri varsa görsün” deme, onları kış mevsimine hazırla, nasıl mı?
- Ballıktaki ballarını aldın ama, kuluçkalıkta balı var mı diye bakmadın. Kontrol et, biliyorsun ki her kovanın kış ihtiyacı en az 15 kilogram bal kadar olacak, yeteri kadar şurup ver ki, o da onu stoklayıp, ihtiyacını gidersin. Şurup 1/1 oranında olsun.
- Arılar, bal yapmak için ilkbahar döneminde çoğalır, bir de kışa girerken çoğalır, kışın mevcudunu korumak için şimdi onların çoğalma zamanı, kontrollerini yap, kovanın anası var mı, kapalı, açık yavru var mı diye, yavru yoksa bir sıkıntı var demektir. Eğer ana arıyı bulmakta zorlanıyorsan, birkaç gün kek veya şurup ver, eğer keki veya şurubu tüketti veya yavru yapmaya başladı ise sorun yok demektir. Yine yavru yoksa o kovan anasızdır. Aana ver ki o da yaşasın. Her yerden arı alma, yöreye uygun ırkları tercih et, bunlar arılarının yaşaması için önemli konulardır.
- Mutlaka Varroa mücadelesi yap, çünkü varroanın kovanlarda en yoğun olduğu zamandayız. Mücadeleyi sadece kendin yapma, etrafındaki arıcıların da yapmasını sağla, mücadeleyi ruhsatlı ilaçlarla yap, kulaktan duyma yöntemle ilaçlama yapma, baldaki ilaç kalıntısı mutlaka hem arıyı, hem de seni zehirler.
Bunları yap ki arıların yaşasın, arılar yaşasın ki doğa canlı kalsın. Sakın unutma, saygılarımla.
Not: Önceki sayımızda Morza/Çeşmeli mahallesi ile ilgili bir yazı kaleme almıştım. Sağolsunlar yolumuzu yaptılar. Eksikleri var, inşallah onu da yaparlar. İlgilenenlere canı gönülden teşekkürü bir borç bilir, hepsine saygılarımı sunarım.
Sen böyle bilimsel yazıları yaz ve bizleri bilgilendir. Eline sağlık mehmet kardeş
Mehmet bey seni tebrik ederim bu bilgiler için tarım yapanlara da arıya zarar veren ilaçları nasıl kullanacaklarını öğretin